Variëteiten

Slovakije kent, samen met een paar andere Centraal-Europese landen, enkele lokale, traditionele teelten. Het zijn vrij onbekende druivensoorten dus geven we graag een woordje duiding voor de meerwaardezoeker. In Slovakije worden meer dan 50 verschillende druivenrassen geteeld. We beperken ons tot de minder bekende druiven die in het assortiment van Slovakwines.be zijn opgenomen. Informatie over de bekende soortgenoten zoals Chardonnay, Pinot Blanc etc vindt u overal op het wereldwijde web.

Alibernet
In 1950 werd in Odessa, Oekraïne, een kruising gemaakt tussen de Alicante Henri Bouschet (zelf al een kruising tussen Grenache Noir en Petit Bouschet) en de bekende Cabernet Sauvignon. Ze wordt op kleine schaal geteeld in enkele voormalige Sovjet staten, het zuiden van Moravië in Tsjechië, maar de grootste wijngaarden zijn te vinden in Slovakije. Al maakt ze in dit land minder dan 1% van de wingerds uit.  De monocépages van Alibernet zijn quasi altijd topwijnen. In het glas vinden we de kenmerken van de betere Cabernet Sauvignon terug : full-bodied, zwarte bessen, chocolade en vanille.
Absoluut te ontdekken door Cabernet Sauvignon liefhebbers!

ANDRE
Christian Carl André (1763-1831) richtte destijds in Brno een teeltcentrum op voor schapen, druiven en andere fruitsoorten. In 1961 kruiste Jaroslav Horak de Saint-Laurent (of Svatovavřinecké) met  Blaufränkisch ( Frankovka Modra of Lemberger) en noemde de druif naar André als eerbetoon. Een fles André is niet alleen het beste cadeau voor een wijnminnende naamgenoot, het is ook een mooie wijn op basis van deze laatrijpende druif.  In het glas een vrij donkere wijn, fruitige aroma’s met tonen van blauwe bessen, bramen en pruimenconfituur. De smaak is vol, harmonisch, na enige rijping ontdekken we mooie tannines en een hogere zuurgraad. Een wijn die lang kan bewaard worden.
Begeleidt graag gegrilde groenten, harde kazen en gerookte voedingswaren.

AURELIUS
Marcus Aurelius Probus was een Romeinse keizer die ooit besliste om in vredestijd een deel van zijn troepen wijn te laten verbouwen. Of deze beslissing zijn einde betekende weten we niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat Aurelius een kruising is van Neuburger en Riesling. Het ras werd in 1983 geregistreerd. De aanplant is zowel in Tsjechië als in Slovakije zeer beperkt.  De wijnen zijn van het Riesling type, vol en elegant, sterk aromatisch met kenmerken van appel, peer, perzik en abrikoos. De Aurelius in het assortiment heeft ook nog een vleugje limoen en honing.
Kan worden geserveerd bij desserten, zachte kazen en ganzelever.

DEVIN
Het kasteel van Devin, of wat er nog van over blijft, ligt ten westen van Bratislava, waar de Donau en de Morava rivier samenkomen. Het is een toeristische trekpleister met het kenmerkende torentje. We hebben het liever over de druif Devin, een kruising van de Traminer en de Veltliner RotWeiss. Een op en top Slovaakse druif omdat ze in 1958 in Bratislava werd gekweekt. De druivenplanten hebben vrij weinig bladeren, de vruchten nemen dus veel zon op, en de planten vragen veel water. Devin wijnen zijn vrijwel altijd wijnen van een zeer hoge kwaliteit. In de neus vlierbloesem, exotisch fruit en nootmuskaat.

De culinaire mogelijkheden zijn legio, gaande van geroosterd varken over oosterse schotels tot lichte desserten. 

Müller-Thurgau
In 1882 kruiste Hermann Müller in het Zwitserse kanton Thurgau Riesling met Madeleine Royal. De druif is ook bekend als Rivaner of als Riesling-Sylvaner. Er werd lang gedacht dat de Sylvaner de andere ouder was maar DNA onderzoek bracht aan het licht dat enkel Madeleine Royal er voor iets tussen zat.
De druif is niet veeleisend en kan op verschillende ondergronden en in uiteenlopende klimaten worden gekweekt.
In het glas een fruitige wijn met milde zuren. Een wijn die jong wordt gedronken. De Jagnet Müller-Thurgau van Slovakwines.be werd in 2014 opgenomen in de Top1000 van de beste wijnen ter wereld en werd in dat zelfde jaar tijdens de Prague Wine Trophy uitgeroepen als beste Müller-Thurgau van alle inzendingen!

Svätovavřinecké
De Saint Laurent (Sväty=heilig) is zoals u al kunt vermoeden een van oorsprong Franse druif, waarschijnlijk uit de Elzas of de Bourgogne. In het midden van de 19de eeuw werd de druif verspreid naar Duitsland en zo verder naar het oosten.
De wijnstokken hebben vooral zon nodig en voelen zich best op glooiende wijngaarden. De bodem is van minder belang.
We zien een intens rode wijn met een typisch aroma van pruimen en zwarte kersen en een fluweelachtig mondgevoel.
Deze wijn wordt uitermate geappreciëerd door wijnliefhebbers, minder door Jan Modaal. Kent een groot bewaarpotentieel.
Over de culinaire mogelijkheden ben ik nog niet helemaal uit (suggesties welkom) maar past zeker bij bij vlees- en kaasgerechten met een uitgesproken smaak.