Schuimwijnen

Slovakije kent een lange en rijke geschiedenis als het over mousserende wijnen – sekt- gaat. Er bestaat zelfs een legende over, die u hier kan lezen.

Volgens goedgeïnformeerde bronnen was Slovakije het eerste land buiten Frankrijk waar schuimwijn werd gemaakt. Al sinds 1825 worden er bubbels gemaakt en gecommercialiseerd.
De lokale benaming is “sekt” en is dus hetzelfde woord als in de Duitstalige landen.

De Slovaakse schuimwijnen van hoge kwaliteit of “akostné šumivé víno”, worden volgens de “méthode traditionnelle” gemaakt en van voornamelijk Pinot Blanc en Chardonnay. Af en toe wordt ook gewerkt met Welshriesling.

In ons gamma zijn 3 schuimwijnen opgenomen, allen van het wijnhuis Vino Nitra, die met de Palffy reeks steevast weet te scoren op de jaarlijkse wedstrijd van De Beste 100 Slovaakse wijnen.

Sekt Palffy Brut
vino-nitra-sekt-palfy smallerChardonnay en Pinot Blanc, samen in een “methode traditionelle”. Dit geeft een Slovaakse knaller van formaat.
In de neus groene appel, in de mond een volle smaak met het nodige fruit en een lange afdronk die doet denken aan een droge sherry.
Een glas schuimwijn vol klasse, energie en elegantie! Deze sekt heeft vooral culinaire mogelijkheden en begeleidt bijvoorbeeld voorgerechten en sushi schotels. Bestel

 

Sekt Palffy Extra Dry
vino-nitra-sekt-palfy-extra-brut smallerOok hier vormen Chardonnay en Pinot Blanc samen de basis voor deze “methode tradiotionelle”.
De restsuiker bedraagt 12 à 16 gram per liter en is dus ietsje zoeter dan de Palffy Brut.
De schuimwijn is zeer toegankelijk, wordt door iedereen gesmaakt en is ideaal voor recepties en als aperitief. Bestel

 

Sekt Palffy Rosé (brut)
vino-nitra-sekt-palfy-rosesmallerVergeet alles wat u weet over rosé schuimwijnen en vergeet vooral al uw vooroordelen! Dit is een rosé sekt zoals het hoort met een volle ronde smaak en met een heerlijk fruitig boeket.
De kleur is mooi roze met een vleugje paars.
Een heel fruitig boeket in de neus, gevolgd door een aangename volle smaak die wordt ondersteund door een rijke doch subtiele afdronk. Top! Bestel